Новини

Звичаї – скарб народу

Хмельницька міська «Просвіта» шанує українські звичаї і традиції, головним з яких є збереження духовності сучасного українства. Православна Церква відіграє в цьому велику роль.

Ознайомитись з вічними істинами християнської віри, моралі й етики допоможе книжкова виставка, організована в читальні Народного Дому «Просвіти», яку першими оглянули вчителі спеціалізованої школи-інтернату.

Чільне місце на виставці займає Біблія або Книги Святого Письма Старого й Нового Заповіту наново перекладена на українську дослівно із мови давньоєврейської й грецької професором Іваном Огієнком (Лондон, 2002 р.).

Відвідувачам цікаво буде дізнатись про історію Православної української церкви, про вплив релігії на життя українського народу з книжок, надрукованих в українській діаспорі США, Німеччини, Великобританії та подарованих Народному Дому «Просвіти».

Ці теми розкриті і в наукових працях Дмитра Дорошенка «Православна Церква в минулому й сучасному житті українського народу», В’ячеслава Липинського “Релігія і церква в історії України» та в Церковних календарях 1972 року.

А для студентів 1-го курсу гуманітарно-педагогічної академії особливо цікавими та потрібними стали видання «Бог і Шевченко» отця Михаїла Шевченківа та одне з видань Хмельницької міської «Просвіти» «Я з вами по всі дні аж до кінця світу». Книжка розповідає про християнські мотиви у творчості Тараса Шевченка.

Для англомовних читачів на виставці представлені видання Гарвардського університету (1980 р.) про Острозьку Біблію та 1000-ліття українського християнства, видрукуваного у Нью-Йорку в 1974 році.

Виставка діятиме протягом квітня аж до Великодня.

За інформацією Хмельницької міської «Просвіти»

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!