Новини

Молодь та науковці обговорять розвиток української ідеї в період Української революції 1917–1921 років у Проскурові

28 лютого о 15.00 в музеї історії міста Хмельницького (вул. Проскурівська, 30) відбудеться засідання круглого столу «Розвиток української ідеї в період Української революції 1917–1921 років у Проскурові». Захід приурочений відзначенню 100-річчя Української революції 1917–1921 років. Учасники обговорять особливості становлення Української державності в місті Проскурові, Проскурівському повіті та на Поділлі в часи Української революції 1917–1921 років.

Теми державницько-світоглядного, політичного, адміністративного, військового, культурного, освітнього, духовного життя краю розглянуть у своїх доповідях провідні науковці, історики, краєзнавці міста та області. В роботі круглого столу візьмуть участь вчителі загальноосвітніх навчальних закладів міста, студенти, учнівська молодь.

Українська революція 1917–1921 років – один з найважливіших і найскладніших періодів в історії українського народу ХХ століття. Ця доба була вершиною національно-визвольної боротьби, відродження української нації. Сформована тоді ідея державної незалежності стала визначальною для українського визвольного руху. Розбудовою Української Народної Республіки, Української Держави, Західно-Української Народної Республіки українці довели здатність і спроможність національного державотворення. Ключовим рушієм Української революції 1917–1921 років був український народ і його політична еліта, чиї погляди зазнали еволюції від ідей політичної автономії та федерації до усвідомлення необхідності утвердження власної державності.

У ході революції український народ уперше в ХХ столітті створив незалежну національну державу, витоки якої сягають часів Київської Русі, а саме ІХ століття нашої ери. Держава українців, яка постала в часи Української революції 1917–1921 років, у формі різних утворень мала всі ознаки незалежної держави: територію, кордони, символи, органи влади, військо, гроші, мову. Вперше після століть бездержавності відбулося об`єднання в одній соборній державі східних і західних українських земель. Нинішня Україна є спадкоємицею державницьких традицій, закладених революцією 1917–1921 років.

Революція була явищем загальноукраїнським. В усіх регіонах країни розвивався національний рух, створювалися та діяли українські органи влади, політичні партії та громадські інституції, відроджувалася культура.

Досвід самостійної соборної України відіграв вирішальну роль у подальшій визвольній боротьбі українського народу. Розуміння здобутків революції та усвідомлення причин її поразки має стати важливим уроком для сучасної розбудови незалежної держави.

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!