Новини

Визначено пріоритетні напрями діяльності громадських організацій, які отримуватимуть фінансову допомогу з бюджету міста у 2019 році

Днями відбулось засідання координаційної ради об’єднань громадян соціального спрямування, на якому проведено аналіз використання коштів міського бюджету на фінансову підтримку громадських організацій у 2018 році та визначені основні напрями діяльності громадських організацій у 2019 році. Засідання провів заступник міського голови, куратор соціальної сфери Андрій Бондаренко.

Управління праці та соціального захисту населення на сьогоднішній день співпрацює з 67 громадськими об’єднаннями міста Хмельницького. Кожна організація діє на підставі статуту (положення), у якому зазначаються предмет, цілі, завдання та основні форми благодійної діяльності.

Ці організації працюють з різноманітними категоріями населення, а саме: ветеранами війни та праці, інвалідами, дітьми-сиротами та безпритульними дітьми, нарко- та алкозалежними, ВІЧ інфікованими, чорнобильцями, інвалідами по зору та слуху, воїнами-інтернаціоналістами, учасниками АТО.

Згідно з розподілом бюджетних коштів їм надається фінансова підтримка з міського бюджету.

У 2018 році фінансова підтримка громадських організацій інвалідів та ветеранів становила 500 тис. грн, а громадських організацій – 250 тис. грн.

У 2019 році фінансова підтримка громадських організацій інвалідів та ветеранів становить 550 тис. грн., фінансова підтримка громадських організацій – 200 тис. грн.

У 2018 році профінансовано 54 організації, подано 51 звіт.

Згідно із звітами громадських організацій кошти у 2018 році використовувались за такими напрямами:

Показники

Сума (тис. грн.)

%

Матеріальне заохочення (з/плата)

25.15

3%

Матеріальна допомога

197.31

26%

Продукти харчування

86.65

11%

Оплата комунальних послуг

73.8

9.7%

Друк книги, буклетів

20.0

2.6%

Перевезення - Відрядження

17.3

2.3%

По програмах

9.3

1.2%

Товари і послуги (організація заходів)

88.9

11%

Предмети, матеріали

177.49

23.6%

 

На сьогодні одним з найважливіших і найвідповідальніших завдань – є забезпечення зростання добробуту наших громадян і подолання бідності. Практичні кроки повинні бути спрямовані на покращення умов життя, підвищення достатку кожної сім’ї, кожного громадянина.

Підтримка таких верств населення, як бідні громадяни, інваліди, діти-сироти, пенсіонери, люди похилого віку залишається одним з першочергових і невідкладних завдань. Саме вони потребують особливої уваги і турботи.

З метою здійснення фінансової підтримки програм (проектів, заходів), розроблених громадськими організаціями у 2019 році, визначені пріоритетними такі напрями діяльності громадських організацій:

Реабілітація та соціальний захист осіб з особливими потребами - головною проблемою, яка потребує вирішення, є подолання соціальної ізоляції таких людей, обмеженості в можливостях їх спілкування, навчання, пошуку можливостей заробітку.

Розвиток волонтерських ініціатив - нaдaння допомоги особaм, які перебувaють у склaдних життєвих обставинах, зaлучення пенсіонерів, дітей тa молоді до учaсті у волонтерській діяльності.

У зв’язку зі значними соціально-політичними змінами в Україні, з’явилася нова сфера волонтерської діяльності – це допомога військовим у зоні АТО, до якої залучаються не тільки волонтери, а й пересічні громадяни.

Проведення програми комплексної реабілітації, оздоровлення та спеціалізованого консультування дітей з особливими потребами – об’єктами уваги є найбільш вразлива група населення, яка потребує особливої ​​уваги – діти інваліди зі стійким розладом функцій організму, зумовленим захворюванням, травмою (її наслідками) або вродженими вадами розумового чи фізичного розвитку, що призводить до обмеження нормальної життєдіяльності та викликає необхідність надання їй соціальної допомоги і захисту.

Реінтеграція людей групи ризику: алко-, наркозалежні та ВІЛ/СНІД-позитивні) - зменшення випадків передачі ВІЛ та інших соціально небезпечних хвороб (ІПСШ, ТБ, гепатити) серед найбільш уразливих груп населення. Забезпечення умов для успішної реінтеграції у суспільство осіб, які звільняються з місць позбавлення волі, безпритульних осіб.

Соціальна реабілітація ветеранів АТО та вимушених переселенців – впровадження громадських ініціатив на соціальну підтримку та інтеграцію учасників АТО та вимушених переселенців до економічного, соціального та культурного життя місцевої громади, проведення культурних акцій, навчально-просвітницьких та спортивних заходів.

Допомога ветеранам війни та людям похилого віку - поліпшення умов життя ветеранів війни, праці, військової служби, воїнів-інтернаціоналістів, пенсіонерів та громадян похилого віку шляхом захисту їх прав у соціальній, правовій, та культурній сферах.

Пропозиції від громадських об’єднань соціального спрямування приймаються до 4 березня за формою.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!