Новини

В Хмельницькій міській «Просвіті» згадали автора державного гімну України Павла Чубинського

У січні цьогоріч виповнилось 180 років від дня народження Павла Чубинського - автора тексту державного гімну України.

Він – один із тих видатних подвижників, хто в умовах заборон всього українського зумів піднести на високий щабель українську національну ідею та національну науку.

Етнограф і фольклорист, поет і журналіст, історик і мовознавець, юрист і соціолог, громадський діяч і науковець, він, разом зі своїми соратниками заклав фундамент українського народознавства. А за своїми життєвими і науковими принципами він був і залишається взірцем служіння рідній Вітчизні.

Прожив лише неповних 45 років. Коротке, але наповнене працею життя. Ніби пророкував:

«Я марно сили не потрачу і жнив своїх таки діждусь.

Я в світі щиро працював,

Я сіяв те, що Бог послав» .

На пошанування видатного українця Хмельницька міська «Просвіта» спільно з Департаментом освіти та науки Хмельницької міської ради організували засідання «круглого столу» вчителів музичного мистецтва навчальних закладів обласного центру.

Про життя й діяльність Павла Чубинського розповідали вчитель Володимир Корнійчук (гімназія № 1 ім. В. Козубняка); про історію написання патріотичного вірша «Ще не вмерла Україна» вчителька Людмила Сірук (СЗОШ № 15 ім. О. Співачука).

Оригінальний варіант патріотичного вірша «Ще не вмерла Україна» прочитав учень 11 класу НВК № 10 Ілля Ситніков.

Відбулась своєрідна народна студія Павла Чубинського, яку провела голова Хмельницької міської «Просвіти» Зоя Діденко.

Учасники зібрання озвучили його етнографічні записи, зібрані на Поділлі і об’єднані в збірку «Ангели на сходах неба. Народні повір’я та забобони”.

Просвітницька програма Хмельницького обласного радіо «Оберіг» також була присвячена Павлу Платоновичу Чубинському.

За матеріалами Хмельницького міського товариства «Просвіта»

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!