Новини

Хмельничани продовжують активно обирати сімейних лікарів та підписувати медичні декларації

Продовжується кампанія з підписання декларацій з вибору сімейного лікаря, педіатра чи терапевта. За 9 місяців минулого року та 10 днів нового року в місті підписано 196 тисяч 400 декларацій, а це 73 відсотка населення. Кампанія з вибору лікаря розпочалася у квітні 2018 року і є безстроковою.

За словами начальника управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради Бориса Ткача кампанія триматиме й надалі, адже будуть народжуватися діти, яким батьки обиратимуть педіатра, буде можливість змінити лікаря і заключити договір з іншим спеціалістом в зв’язку із переїздом чи іншими причинами.

Проте, в інтересах хмельничан якнайшвидше обрати лікаря, адже майже 30 фахівців уже набрали необхідну кількість пацієнтів - сімейний лікар може обслуговувати 1800 пацієнтів, терапевт — 2000, педіатр — 900. Чим довше зволікати із вибором, тим більшою буде ймовірність не потрапити до обраного фахівця. Для тих, хто визначається варто врахувати, що на даний час немає прив’язки до місця приписки і кожен може обрати лікаря, де вважає за потрібне. Хоча на практиці потрібно враховувати можливість доїзду до медика.

Якщо ви ще не визначилися та не підписали декларацію, то все одно маєте можливість відвідати лікаря та отримати консультацію безкоштовно, але тоді треба орієнтуватися на територіальну прив’язку.

Базовий тариф Національної служби здоров’я України на оплату послуг первинної медичної допомоги на 2019 рік складатиме 370 грн/рік на людину, які виділятимуться із державного бюджету, також будуть застосовуватися вікові коефіцієнти.

У 2018 році на одного зареєстрованого мешканця, який не підписав декларацію, виділялося 240 грн. В цьому році до 1 липня медзаклади будуть отримувати оплати за договором з Національною службою здоров’я за пацієнтів, які не підписали декларації та проживають на території обслуговування медичного закладу, 120 грн/рік на людину. Після 1 липня виділення коштів не передбачено, хоча пацієнт протягом другої половини поточного року зможе скористатися необхідними послугами безкоштовно.

Планується, що із 2020 року пацієнти, які не підписали декларації не зможуть отримати направлення сімейного лікаря для проходження обстеження і будуть змушені платити за необхідні процедури.

Тому в інтересах хмельничан, які ще не визначилися із лікарем, зробити це найближчим часом, щоб в майбутньому отримувати усі необхідні обстеження безкоштовно і в лікаря, якому пацієнт найбільше довіряє.

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!