Новини

Підтримка учасників АТО, учасників Революції Гідності, бійців-добровольців та членів їх сімей – один із основних пріоритетів діяльності міської влади

Міський голова Олександр Симчишин зустрівся із учасниками бойових дій, волонтерами. Під час зустрічі говорили про соціальну підтримку учасників АТО, учасників Революції Гідності, бійців-добровольців АТО у місті Хмельницькому та членів їх сімей. Від 2016 року в місті діють відповідні програми.

На початку роботи міський голова Олександр Симчишин закликав присутніх хвилиною мовчання вшанувати пам’ять загиблих у російсько-українській війні.

«Закликаю вас активно долучатися до розробки програми, щоб це був дієвий механізм, а не просто красива програма. Сьогодні хочемо поговорити про те що було зроблено, що не зроблено. Ми відкриті до співпраці. Ми готуємо заходи на наступний рік і будемо раді отримувати від вас пропозиції», – сказав Олександр Сергійович.

Мета «Програми соціальної підтримки учасників АТО, учасників Революції Гідності, бійців-добровольців АТО у м. Хмельницькому та членів їх сімей на 2018-2020 рр.» – реалізація комплексу взаємопов’язаних завдань і заходів, які спрямовані на вирішення найважливіших проблем та поєднання зусиль органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій різних форм власності, спрямованих на поглиблення соціального захисту, адаптації, спільної координації наявних ресурсів для забезпечення соціальних гарантій учасників антитерористичної операції, членів їх сімей; створення в суспільстві атмосфери підтримки та поважного ставлення до членів сімей загиблих та учасників АТО, учасників Революції Гідності, бійців-добровольців АТО у Хмельницькому та членів їх сімей.

Станом на 1 листопада 2018 року на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення перебуває 3355 учасників АТО з них учасників бойових дій - 3171 особа, інваліди-війни – 82 особи; члени сімей загиблих – 89 осіб, бійців-добровольців – 9 осіб, учасників Революції Гідності – 4 особи.

В 2018 році на суму – 121 тис. грн відшкодовано пільги за житлово-комунальні послуги (у розмірі 50%) 85 особам з сімей загиблих учасників АТО, які на даний час зареєстровані та проживають в Хмельницькому. Звільнено 980 учасників АТО від сплати за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у 2018 році на суму – 521 тис. грн.

«Під час сесії було прийнято рішення про звільнення від сплати комунальних платежів сім’ї загиблих, на превеликий жаль, ця цифра постійно збільшується і на сьогодні вже майже 100 сімей, які втратили рідних», – сказав Олександр Сергійович.

Надано одноразову грошову допомогу в поточному році 2311 особам на загальну суму 2 млн 307 тис. грн., з них рішенням виконавчого комітету 92 особам на загальну суму 271 тис. грн.

На обліку щодо санаторно-курортного лікування перебуває 82 учасника АТО, протягом 2016-2018 року 70 учасників отримали путівки.

В Рекреаційному центрі сімейного типу по відновленню здоров’я дітей-інвалідів та інших груп населення з обмеженими можливостями «Берег надії», протягом відпочинку учасників АТО, членів їх сімей, прирівняних до них осіб а також тимчасово вимушених переселенців забезпечується психологічний супровід відпочиваючих за рахунок роботи практичного психолога, який працює в Центрі. В період весняних канікул оздоровлювались учасники АТО та учасники війни в Афганістані з сім’ями загальна кількість – 57 осіб, крім того відбулось два літніх заїзди дітей учасників АТО, що проживають в Хмельницькому в загальній кількості 50 дітей.

Всього за період з літа 2017 року до сьогодні час проведено сім заїздів учасників АТО та членів їх сімей, оздоровлено 216 осіб даної категорії (чотири заїзди для дітей і три сімейних).

У позаміському дитячому закладі оздоровлення та відпочинку «Чайка» Хмельницької міської ради оздоровлено за весь період 797 дітей, батьки яких є чи були учасниками АТО на що з міського бюджету було виділено – 2 млн 210 тис. грн.

У таборах з денним перебуванням та мовних таборах відпочивало 274 дитини, батьки яких є чи були учасниками АТО.

Відповідно до рішення сорок другої сесії Хмельницької міської ради від 17.09.2014 року № 9 «Про Порядок звільнення від сплати за харчування у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах дітей, батьки яких загинули під час участі у антитерористичній операції, дітей, батьки яких є учасниками антитерористичної операції та дітей із сімей, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції» у закладах загальної середньої освіти організовано безкоштовне харчування для 1904 учнів на суму – 1 млн 320 тис. грн та у закладах дошкільної освіти організовано безкоштовне харчування для 713 дітей на суму – 2 млн 191 тис.

«Про можливість отримати пільги не всі знають, ваша задача доносити інформацію, адже ми готові працювати в цьому напрямку», – звернувся до присутніх Олександр Симчишин.

Працівниками міського центру зайнятості ведеться активна робота зі сприяння у працевлаштуванні осіб, які перемістилися з тимчасово окупованої території та військовослужбовців - учасників АТО. З числа даної категорії у центрі зайнятості перебувало на обліку протягом даного періоду до 216 осіб, з них 144 – працевлаштовані на підприємства міста, 20 осіб започаткували підприємницьку діяльність, 53 особи пройшли професійне навчання під гарантовані робочі місця.

Хмельницький – на першому місці в Україні за темпами забезпечення житлом учасників АТО. На сьогодні в місті діє дві програми. Відповідно до першої учасникам російсько-української війни вручають ключі від квартир, які місто отримує від забудовника - в рахунок пайової участі за будівництво. Друга фінансується з бюджету міста за рахунок виділених коштів учасникам АТО компенсують вартість житла.

Відповідно до рішення сесії Хмельницької міської ради № 74 від 20.09.2017р. «Про затвердження Порядку виплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення учасникам бойових дій, які брали безпосередню участь у антитерористичній операції та потребують поліпшення житлових умов», грошову компенсацію за належні для отримання жилі приміщення у 2017 році було виділено з міського бюджету 2 млн грн – чотири учасника АТО особи з інвалідністю ІІІ групи придбали квартири. Сума виділених коштів на виконання даного рішення на 2018 рік становить – 2 млн 534 тис. грн, що дало можливість придбати квартири ще п’ятьом учасникам АТО.

«Ми додали ще один механізм – механізм відшкодування половини вартості квартири, щоб забезпечити більшу кількість учасників війни житлом. Заклали мільйон гривень, побачимо як механізм працюватиме, якщо отримаємо вдалий досвід, то на наступний рік закладемо більшу суму. Також випробуємо механізм відшкодування коштами за неотриману земельну ділянку. Суть проста – якщо підходить черга на отримання земельної ділянки, людина може написати заяву і отримати відшкодування. Сума – це вартість тих земельних ділянок, які ми роздаємо без комунікацій», – розповів в ході роботи міський голова.

За кошти субвенції з державного бюджету на будівництво (придбання) житла для сімей загиблих, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, а також для осіб з інвалідністю І – ІІ групи, які брали участь у зазначеній операції, та потребують поліпшення житлових умов протягом 2016 – 2018 років 25 сімей придбали житло.

Протягом 2017-2018 рр. 90 студентів отримали 50% компенсації оплати навчання у вищих навчальних закладах міста на суму 500 тис. грн.

«Ми хочемо, щоб здобутий диплом знадобився вам у професійній діяльності, а не просто лежав на полиці», – наголосив міський голова.

Для учасників бойових дій є вільний доступ на комунальні спортивні споруди, за рахунок коштів міського бюджету відбувається відрядження на змагання всеукраїнського рівня, залучаються громадські об'єднання та організації, які надають послуги з реабілітації та реадаптації, заходів щодо поліпшення фізичного та психологічного стану учасників бойових дій.

В місті встановлено 14 меморіальних дошок в навчальних закладах загиблим учасникам АТО. На Алеї Слави з 2016 до 2018 року встановлено 21 надгробок на могилах загиблих (померлих) учасників АТО на загальну суму 838 тис. грн.

Згідно рішення координаційної ради об’єднань громадян соціального спрямування протягом 2016-2018 років громадським організаціям було виділено з міського бюджету 293 тис. грн.

В результаті виконання Програми досягнуто певні успіхи у реалізації заходів соціальної підтримки та соціальної адаптації учасників антитерористичної операції, членів їх сімей, охоплено їх максимальну кількість. Забезпечується соціальна і матеріальна підтримка таких осіб шляхом додержання державних соціальних гарантій, впровадження додаткових форм адресної підтримки та надання додаткових гарантій соціального захисту за рахунок коштів міського бюджету.

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!