Новини

«П'ять колосків» (до 85-річчя Великого Голоду в Україні)

Саме таку назву має книжкова виставка в читальні Народного Дому «Просвіти». «П’ять колосків» - це історична повість українки з Канади Любові Василів-Базюк.

Героями книжки є реальні люди, які пережили голод і в своїх серцях пронесли полум’я правди, щоб розказати молодим поколінням, усім державам світу про те, що запланував наш сусід з півночі зробити з Українським Народом.

Тема Голодомору документально розкрита у англомовних виданнях, надісланих українцями діаспори.

Про злочини комуністичного режиму 1932-33 років на Хмельниччині розповідають твори відомих подільських письменників: Василя Горбатюка, Любові Сердунич, Петра Ящука та інших.

Особливої уваги заслуговує документальний фільм «Жнива розпачу». Вперше світ дізнався про Голодомор в Україні саме з цього фільму, створеного в Канаді у 1985 році. Про великий злочин в СРСР свідчать іноземні дипломати та жителі різних областей тодішньої УРСР, хто не побоявся сказати правду журналістам Канади й США про вимирання українців.

Саме тут звучать слова Уласа Самчука, відомого українського письменника:

«Найстрашніша смерть – це смерть від Голоду.

Не дай Бог і ворогові вмирати такою смертю…».

Фільм «Жнива розпачу» буде показаний в НАДПСУ імені Богдана Хмельницького та ГУ національної поліції у Хмельницькій області.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!