Зубков Іван Іванович

Зубков Іван Іванович

Герой України Іван Зубков був офіцером запасу. Проте в найтрагічнішу для Вітчизни годину воїнська присяга покликала його на передову, боронити рідну Україну.

Народився Іван Зубков на Поділлі в Деражні 1 листопада 1973 року. Одразу після закінчення школи вступив до Львівського вищого військово-політичного училища. З його ліквідацією був переведений у Київське військово-морське училище. У 1995-1998 роках служив у дев’ятнадцятій окремій ракетній бригаді у м. Хмельницькому.

Спершу підприємець Іван Зубков разом з учителями та студентами, науковцями і митцями, службовцями і громадськими активістами стояв під обстрілами на майдані Незалежності. Після Революції Гідності повернувся до Хмельницького і, як тільки сусідня держава скинула маску зі свого імперського обличчя й напала на Україну, добровольцем був мобілізований у Збройні сили України.

Ні в кого з добровольців не було ілюзій, що ця мобілізація буде простою. Старший лейтенант Іван Зубков, позивний «Краб», служив у 90-му окремому аеромобільному батальйоні, який увійшов до складу 81-ї окремої аеромобільної бригади високомобільних десантних військ ЗСУ й розташувався у місті Костянтинівка Донецької області.

Після короткої відпустки командир десантної роти «Краб» відразу повернувся у свій підрозділ і потрапив у пекло оборони Донецького міжнародного аеропорту. Ворожих обстрілів не витримував навіть бетон, а люди стояли, і за надлюдську здатність українців виживати перед застосуванням винищувальної зброї противник охрестив наших воїнів «кіборгами», люто їх ненавидячи і панічно боячись.

18 січня 2015 року рота Івана брала участь у розблокуванні летовища. Прорвавши позиції терористів, вона відкрила дорогу в новий термінал резервному підрозділу наших військ для підкріплення. Під час одного з боїв він викликав вогонь артилерії на себе, прикривши відхід підрозділу.

Ротний, старший лейтенант Іван Зубков, організував контрнаступ і відновив контроль над новим терміналом, організував евакуацію поранених. Наступного дня він отримав поранення в руку, але продовжував керувати обороною нового терміналу зі зброєю в руках.

20 січня, прикриваючи відхід підрозділів, Іван загинув під завалами від підриву російськими терористами другого поверху аеропорту «Донецьк». З останніх сил він іще телефонував побратимам і казав, що його завалило руїнами…

Кілька місяців його вважали зниклим безвісти. Його чекала родина, сподіваючись обняти свого захисника. Лише у квітні 2015 року полеглого Івана Зубкова впізнали побратими, його ідентифікували за допомогою ДНК-експертизи.

Ім’я Героя України старшого лейтенанта Івана Зубкова Президент України присвоїв 90-му окремому аеромобільному батальйонові 81-ї окремої аеромобільної бригади високомобільних десантних військ.

1 жовтня 2016 року Івана Зубкова нагороджено відзнакою «Народний Герой України».

Мати старшого лейтенанта Івана Зубкова Антоніна Петрівна удостоєна почесної відзнаки Міністерства оборони України – медалі «За сприяння Збройним силам України».

Нагороджений Іван Зубков нагрудним знаком «За оборону Донецького аеропорту», медаллю УПЦ Київського Патріархату «За жертовність і любов до України».

Указом Президента України №318/2015 від 9 червня 2015 року Івану Зубкову присвоєно звання «Герой України» із врученням ордена «Золота Зірка».

Нагороджено Почесною відзнакою міської громади «Мужність і відвага». Він став і почесним громадянином Деражні та Летичева, де його ім’ям названо одну з вулиць. Воїн, потужний військовий професіонал, людина честі та великої сили волі.

Рішенням дев’ятої сесії Хмельницької міської ради від 26 жовтня 2016 року за жертовність, героїзм, незламність духу у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України Іванові Івановичу Зубкову присвоєно звання «Почесний громадянин міста Хмельницького».

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!