Новини

Єдність крізь віки: у бібліотеці влаштували захід-презентацію до Дня Соборності

У Центральній публічній бібліотеці 18 січня провели годину гідності «Ми – українці! Ми – єдині!». Її присвятили Дню Соборності України. У межах бібліотечного заходу відбулася презентація експозиції плакатів «Ми – Переможці!» учасників студії «Малювання як ART-терапія». Її у нашому місті організував відомий український художник Володимир Півень, котрий переїхав з Донеччини з початком повномасштабного вторгнення.

Автори малюнків – діти віком від 9 до 15 років та дорослі. Серед експонованого є і роботи Володимира Півня. Як розповів керівник, плакати були намальовані протягом 1,5 місяця. Їх створювали спеціально до Дня Соборності. «Сьогодні це актуально. Соборність – це синонім єдності. Ми непереможні в тому, що єдині – схід, захід, північ, південь України. Тільки так можна перемогти. Кожна картина означає єдність. Скажімо, “Віночок” – знак кола – це, звісно, єдність. А ще на плакатах передана єдність як спадкоємність традицій різних поколінь українців. До прикладу, тут вояк бере до рук дідову бандуру. Це – своєрідна єдність у часі», – пояснив Володимир Півень.

Виставка багата на сюжетне різноманіття. Водночас усі плакати позначені українською стійкістю, готовністю до боротьби. Навіть натюрморт просякнутий українською ідеєю. Роботи утверджують важливість шанування своїх традицій, переконують, що варто зберігати соборність, плекати державу, не дозволяючи собі «мати замість голови гарбуз», бо нам належить доля переможців.

Представлено й чимало жіночих образів, зокрема триптих «Буде тобі, враже, так, як відьма скаже...». Він створений за мотивами пісні «Враже», котру для учасників заходу виконала бібліотекарка філії №10 Централізованої бібліотечної системи Анастасія Білик. Музичні композиції звучали і від фольклорного ансамблю «Джерельце» (школа мистецтв «Райдуга») та бандуристки Мирослави Зайцевої. Доповнили творчу подію поетичними творами, адже почасти вірші стають передвісниками художніх робіт.

З відкриттям виставки всіх привітав конгресмен Володимир Захар’єв, відзначивши міцну дружбу, яка утвердилася між літераторами Хмельниччини та художньою студією, котру очолює Володимир Півень. Також наголосив, що керівнику студії вдається працювати дуже енергійно та невгамовно, при цьому пробуджуючи в людях традиційну українськість.

Військові, що відвідали подію, кажуть, що через такі художні роботи українці бачать, що повинні бути єдиними, повинні підтримувати одне одного. «Наша сила – в нашій єдності. Де єдність – там перемога! Ми обов’язково здолаємо ворога!» – важливими словами завершили годину гідності бібліотекарки.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!