Екологічні виклики міста Хмельницького: поточний стан довкілля та пріоритетні напрями, що потребують дій для розбудови «Зеленого міста»

Консультація з зацікавленими сторонами в рамках розроблення Плану дій «Зелене місто» (ПДЗМ) для м. Хмельницького

26 серпня в режимі онлайн відбулося фахове обговорення результатів технічної оцінки вихідних екологічних показників міста Хмельницького та погодження визначених пріоритетних екологічних викликів. У консультації взяли участь 66 представників зацікавлених сторін з числа координаційної ради та експертної групи з підготовки ПДЗМ, відповідних структурних підрозділів Хмельницької міської ради, секторальних комунальних підприємств та комунальних установ, місцевих експертів освітніх закладів, науковців, організацій громадянського суспільства, міжнародних та локальних експертів ЄБРР.

Розбудова «зеленого міста» спирається на активну взаємодію з зацікавленими сторонами. Микола Ваврищук, заступник міського голови, від імені міської ради подякував учасникам за активність та небайдужість, за те, що «знайшли час на найдорожче та найцінніше для громади – екологію» та завірив, що Хмельницька міська рада організовує процес максимально відкритим та прозорим, радіє дискусії між всіма учасниками та сподівається на активну подальшу залученість представників громадських організацій, бізнесу, освіти та науки до процесу розроблення Плану дій, щоби він став реально спільним документом громади, який забезпечить місту і містянам підґрунтя для безпечного здорового майбутнього.

Команда міжнародних та національних експертів відомих на ринку консалтингових та інженерних послуг компаній Аткінс та Білфінгер Тебодін Україна допомагає Хмельницькій міській раді у розробці Плану дій в рамках програми ЄБРР ЗЕЛЕНІ МІСТА за фінансової підтримки уряду Швеції. Залучення міжнародної експертизи дає місту можливість отримати якісний стратегічний інвестиційний дороговказ щодо покращення стану довкілля, поліпшенню комфортності проживання у місті, збереженню та поліпшенню природно-ресурсного потенціалу та зміцненню спроможності безпечно долати виклики кліматичних змін, посилити врахування соціально-гендерних потреб та вивести смарт-рішення міста на стратегічний рівень.

На думку ЄБРР, місто Хмельницький має унікальну особливість серед інших міст – тенденцію зростання населення, є активним прихильником європейських цінностей, які активно просуває серед місцевої спільноти, демонструє у цьому напрямку лідерські позиції, визнані цього року нагородою ЄС. ЄБРР вітає відкритість міської ради щодо спонукання громади до активної участі у процесі розроблення ПДЗМ та демонстрацію прихильності місцевої громади світовому порядку денному екологічності. ЄББР має наміри щодо фінансової підтримки перших інфраструктурних проектів з розбудови системи належного управління відходами, оновлення парку екологічного електричного громадського транспорту, розроблення плану сталої міської мобільності як стимулюючих інвестицій саме в рамках програми «Зелені міста». До Плану дій мають увійти ці та інші заходи, які максимально сприятимуть системному вирішенню екологічних проблем та сталому розвитку міста у майбутньому.    

Наразі завершено етап «базової лінії показників «Зеленого міста»», що фіксує поточний екологічний стан у місті та окреслює комплекс пріоритетних проблем, які найсильніше впливають на довкілля та природно-ресурсний капітал міста.  Узгодження визначених проблем сприятиме розробленню якісних рішень, які дадуть поштовх цільовим інвестиціям.

Кількісно-якісна оцінка за уніфікованою європейською методологією чітко окреслює потребу в термінових діях щодо стану повітря, якості води в водоймах міста, критичного стану з зеленими насадженнями, необхідністю формувати опірність наслідкам природних катастроф та адаптуватись до змін клімату тощо. Ретельно розглядаються сектори, які впливають на стан ресурсів, як то транспорт, енергетика, водопостачання та водовідведення, поводження з твердими побутовими відходами, міський розвиток та землекористування, а також більш широкі соціально-економічні та гендерні аспекти та впливи та можливості застосування розумних (smart) рішень.

В цілому представлені результати погоджені учасниками консультації, також досягнуто домовленостей щодо позицій, які потребують уточнення та коригування. Консультант очікує від зацікавлених сторін надання додаткової аргументуючої інформації для внесення відповідних коректив за необхідності, отже протягом 2 тижнів після семінару, до 10 вересня, усі зацікавлені сторони мають нагоду надати свої уточнення, зауваження та пропозиції щодо презентованих узагальнених екологічних викликів та особливо щодо пріоритетності проблем, які на думку громади потребують першочергових дій.

Наступним кроком після остаточного погодження пріоритетних викликів буде розроблення бачення зеленого міста та стратегічних цілей та завдань, та подальша підготовка проекту переліку потенційних заходів та дій, спрямованих на подолання визначених проблем та досягнення окресленого бачення в довгостроковій перспективі. Кожний етап передбачає залучення зацікавлених сторін, індивідуальні фахові консультації та погодження з членами міської експертної групи та координаційної ради, а також групові обговорення та отримання зворотного зв’язку під час наступних семінарів-консультацій, про які буде повідомлено додатково на порталі міста та через фейсбук сторінку проектного офісу «Розумне довкілля. Хмельницький».   

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!