Новини

В Хмельницькому стартували Дні Сталої Енергії

Сьогодні в Хмельницькому розпочалися Дні Сталої Енергії. Захід є традиційним і в нашому місті проходить уже вп’яте. Протягом 17-20 вересня відбудеться чимало цікавих заходів на відповідну тематику - Міжнародна конференція, виставка енергоефективного обладнання та матеріалів, арт об’єктів зі сміття, еко-уроки та «круглі столи», показ мультиплікаційних фільмів на екотеми та багато іншого.

«Це інформаційні заходи, які спрямовані на різні верстви населення. Ми пробували використовувати і теплові помпи і сонячні панелі, щоб показати як це працює і щоб визначити для себе чи це вигідно. Сюди ж відноситься і заміна звичайних плит в харчоблоках освітніх закладів на індукційні. Заходи, які проводяться, спрямовані не лише на бюджетну сферу, але й на звичайних хмельничан, щоб вони теж робили своє житло енергоефективним і тут мова йде не лише про утеплення будинків. Дні Сталої Енергії спрямовані на те, щоб надати більше інформації, здійснювати заходи щодо зменшення вживання енергоносіїв та покращити ставлення до навколишнього середовища», - зазначив заступник міського голови Володимир Гончарук.

Під час відкриття Днів Сталої Енергії із представниками бюджетних установ говорили про концепцію системи енергетичного менеджменту Хмельницького та кращі практики застосування енергоефективності в реальних умовах нашого міста. Для ефективного енергозбереження в першу чергу потрібно змінювати поведінку користувачів, проводити роз’яснювальну роботу. Також впроваджувати енергозберігаючі технології (в будівлях, транспорті, промисловості).

Протягом останніх років в Хмельницькому ведеться постійна робота, яка покликана на те, щоб збільшити енергоефективність бюджетних установ. Так, в підлітковому клубі «Індиго» встановлено 7 теплових помп типу «повітря-повітря». Це дозволило за неповні чотири місяці заощадити 1,6 тис. кВт*год електроенергії та підвищити температуру повітря до +200С.

В дошкільному навчальному закладі №39 встановлено децентралізовані системи вентиляції з рекуперацією, що покращило якість повітря в приміщеннях, де перебувають діти не зменшуючи температуру повітря. Також в навчальних закладах міста встановлюють індукційні плити, пароконвектомати, індукційні котли та сковорідки, які дозволяють значно економити енергоресурси.

Під час Днів Сталої Енергії будуть проводитися популяризаційні заходи з питань зміни клімату, енергоефективності, щоб привернути увагу хмельничан, учнів, представників бюджетних установ до питань енергоефективності та зменшення шкідливого впливу діяльності людей на довкілля.

Цьогоріч окремо увагу буде приділено тематиці поводження із твердими побутовими відходами, адже це надзвичайно важливе питання. Також будуть популяризувати проект «Розумне довкілля. Хмельницький», яким передбачено будівництво сміттєпереробного комплексу на території міста.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!