Новини

Поспішіть з вибором лікаря

За 9 місяців 2018 року кампанії “Лікар для кожної сім’ї” свого терапевта, педіатра чи сімейного лікаря обрали понад 186 тисяч хмельничан.

Із медиками, які працюють у Центрі первинної медико-санітарної допомоги №2, уклали договори понад 111 тисяч 200 хмельничан. Це означає, що декларації зі своїм лікарем підписали 72% мешканців.

“Як свідчить світова практика, більшість проблем зі здоров’ям можуть бути вирішені на первинному рівні меддопомоги, особливо в разі своєчасного звернення, — розповідає головний лікар Центру ПМСД №2 Людмила Головко. — Сімейний лікар, терапевт чи педіатр не лише встановлює діагноз і лікує найпоширеніші хвороби, травми, отруєння, а й консультує щодо здорового способу життя, дає направлення на аналізи, до вузьких спеціалістів, видає довідки. Нині укладання декларацій триває”.

Наразі процес дещо уповільнився і це не на користь ні медзакладам міста, ні хмельничанам, оскільки фінансування Національна служба здоров’я виділяє під конкретну кількість пацієнтів, які уклали відповідні угоди.

“Ці кошти, — зауважує Людмила Головко, — вдвічі-втричі більші, ніж колишні державні субвенції. Така оплата послуг дозволить покращити матеріально-технічне оснащення медзакладів, забезпечити кращі умови праці для медиків та зручні умови перебування для відвідувачів. Вибрати лікаря, в якого ви отримуватимете послуги, нескладно. Можна укласти угоду з фахівцем, якого знаєте і довіряєте. Якщо ж не маєте постійного лікаря, можете скористатися відгуками друзів чи знайомих. Потрібно лише прийти до амбулаторії сімейної медицини, де в реєстратурі отримати вичерпну інформацію про медиків. Аби зекономити час і не стояти в черзі, записатися на прийом до медика, з яким укладена угода, можна онлайн через сайт medics.com.ua.

Підписуючи декларацію з конкретним лікарем, ви повідомляєте державу (в її особі новостворену Національну службу здоров’я), що плата за ваше медичне обслуговування має надходити саме у цей медичний заклад. Декларація не є юридичним документом і в будь-якому випадку можна укласти нову з іншим обраним лікарем, а зміни автоматично зафіксуються в системі”.

Слід також врахувати, що лікар може відмовити у підписанні декларації, якщо він уже набрав максимально рекомендовану кількість пацієнтів: сімейний лікар може обслуговувати 1800 пацієнтів, терапевт — 2000, педіатр — 900. До речі, всі педіатри вже мають повне навантаження. Залишилися лише лікарі загальної практики.

“Я звертаюся до хмельничан, які ще не уклали угоди на медичне обслуговування на первинному рівні, — продовжує Людмила Головко. — Поспішіть із вибором свого лікаря, бо у 2019 році безоплатні медичні послуги на вторинному і третинному рівнях у рамках реформи фінансування системи охорони здоров’я надаватимуться лише за наявності направлення від сімейного лікаря”.

 

За матеріалами газети «Проскурів»

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!