Лобов Едуард Анатолійович

Лобов Едуард Анатолійович

Едуард Лобов народився 1 грудня 1988 року в місті Вільнюс. Білорус, білоруський політичний діяч, співголова «Молодого фронту», політв'язень Білорусі, в'язень совісті, білоруський доброволець, який воював за незалежність України, воїн ЗСУ.

У 1989 році сім’я переїхала до Білорусії в місто Постави. Навчався в місцевій школі.

У 2004 році переїхав у Мінськ, а у 2007 році закінчив Мінську школу № 219.

Після навчання в школі вступив до Мінського ПТУ.

Строкову військову службу проходив у місті Вітебськ.

З дитинства мріяв стати військовим, пов'язати своє життя з армією. Проходив строкову службу в 103-й окремій гвардійській повітряно-десантній бригаді в 2009-2010. Проходячи строкову службу в білоруській армії, Едуард дійшов висновків, що білоруська армія повинна бути національною, а не філією російської армії, служити народу, а не режиму Лукашенка. Саме тому після закінчення строкової служби Едуард не залишився служити за контрактом, а спрямував свою діяльність на боротьбу проти режиму Лукашенка.

Едуард Лобов був затриманий у Мінську 18 грудня 2010 року. Його звинуватили в хуліганстві - нібито він, разом із соратником, бив перехожих. Едуард Лобов провини не визнав, і заявив, що це була провокація спецслужб напередодні президентських виборів. 24 березня 2011 року був засуджений за статтею «Особливо злісне хуліганство» на 4 роки колонії посиленого режиму. Відбував покарання в колонії № 22 «Вовчі нори» в Івацевицькому районі. Тричі відмовився писати прохання на ім'я Лукашенка з проханням про дострокове звільнення. На свободу вийшов повністю відбувши строк покарання.

У 2015 році, після порушення чергової кримінальної справи, Едуарду Лобову довелося покинути Білорусь. Він міг жити в Литві, здобути вищу освіту в Польщі, стати лідером білоруської молоді. Але він твердо вирішив, що поїде добровольцем в Україну.

Як говорив Едуард в одному з інтерв'ю: «В Україну я приїхав воювати за свободу українців. Попутно навчитися воювати, щоб застосувати ці навички в обороні Білорусі».

Едуард вважав, що українці і білоруси практично один народ, зі схожою історією, з одними і тими ж проблемами, що в Білорусі, що в Україні, з одним і тим же ворогом.

З літа 2015 року брав участь як доброволець у захисті України від російської збройної агресії. У 2017 році, коли в українську армію дозволили набирати іноземців, підписав на три роки контракт із 8-м окремим полком спеціального призначення в Хмельницькому. Влітку 2020 року підписав контракт із 72-ю механізованою бригадою «Чорних запорожців».

Злочинний режим Лукашенка всіляко намагався помститися Едуарду Лобову, тільки тому, що справжній воїн захищав Україну. Саме тому ім'я Едуарда було в базі інтерполу, піддавалася регулярним репресіям у Білорусі, рідні Едуарда були змушені залишити рідну домівку та переїхати до Польщі.

Едуард Лобов пройшов підготовку в спецназі в Україні. Закінчив «курс основних бойових навичок» у 2019 році. Перед війною закінчив курси на NLAW і Javelin. У боях він діяв грамотно, рішуче і сміливо. На війні був стрільцем із гранатомета і стрільцем переносного протитанкового комплексу Javelin. Захисник брав участь в обороні Києва, Чернігова, Бахмута, Вугледара.

В останньому бою Едуард Лобов своїми діями врятував життя командира. Росіяни висадили десант недалеко від позицій українських захисників. Едуард вийшов з окопу, і спокійно одиночними пострілами з автомата розстріляв усіх ворогів. Саме ці дії дозволили евакуювати його командира з поля бою.

Смертельне поранення Едуард Лобов отримав 26 січня 2023 року від влучання осколка танкового снаряда коли стріляв по ворожому танку з Javelin. Це був ближній бій і екстрено евакуювати Едуарда з поля бою не було можливості. Сталося це поблизу міста Вугледар Донецької області.

Едуарду Лобову було лише 34 роки…

В Героя залишилася мати.

Поховали воїна на кладовищі міста Варшава (Польща).

Нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня посмертно, нагрудним знаком «За взірцевість у військовій службі» III ступеня, медаллю Ветерана війни, нагрудним знаком «Козацький хрест» ІІІ ступеня.

Рішенням Хмельницької міської ради №33 від 15.09.2023 року за мужність у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, видатні заслуги перед українським народом та Хмельницькою міською територіальною громадою удостоєний звання «Почесний громадянин Хмельницької міської територіальної громади» посмертно.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!