Новини

Ухвалено Програму комплексної термомодернізації об’єктів бюджетної сфери на 2024 – 2034 роки

Місто Хмельницький вже тривалий час послідовно рухається шляхом енергоефективності і сталого розвитку, працюючи в міжнародних проектах та реалізуючи енергоефективні заходи власним коштом. Ще 2015 року Хмельницький приєднався до Європейської ініціативи «Угода мерів», де разом з іншими прогресивними містами обмінюється досвідом і працює над зменшенням викидів парникових газів та зменшенням залежності від викопного палива.

У рамках Проекту енергетичної безпеки Агентства з міжнародного розвитку США (USAID) компанією Tetra Tech ES, Inc. за участі українських та американських фахівців, було розроблено Схеми теплопостачання міста Хмельницький на 2022-2032 роки. Основна ціль схеми теплопостачання на період до 2032 року – зменшення споживання викопного палива на 50%, що є критерієм визначення ефективної системи централізованого теплопостачання і централізованого опалення (відповідно до вимог Директиви Європейського Парламенту і Ради про енергоефективність 2012/27/ЄС з останніми змінами і доповненнями). Однак міжнародні фахівці прийшли до висновку, що досягнути цього показника без зменшення споживання містом теплової енергії і газу неможливо. Єдиним шляхом зменшення споживання газу безпосередньо (в будівлях на газовому опаленні) і теплової енергії (в будівлях на централізованому опаленні) без погіршення рівня комфорту є налагодження енергетичного функціонування і термомодернізація будівель.

Найефективнішим способом налагодження та вирішення всього спектру проблем енергетичного функціонування будівель і зменшення споживання насамперед тепла на опалення є комплексна термомодернізація будівель.

Враховуючи вищенаведене, виникла необхідність прийняття Програми комплексної термомодернізації об’єктів бюджетної сфери на 2024 – 2034 роки. Її увалено на позачерговій 36-ій сесії Хмельницької міської ради.

Програма спрямована на зниження рівня споживання енергоресурсів (найперше – теплової енергії) у будівлях бюджетної сфери громади. Всі будівлі були відранжовані за рівнем споживання теплової енергії на 1 кв.м. на рік та розподілені по роках. Програма також містить послідовність дій структурних підрозділів щодо того як оптимально організувати весь процес термомодернізації будівель від планування до безпосереднього виконання робіт. Крім того, в окремий список внесені будівлі, які відносяться до культурно-історичної спадщини, мають інші обмеження, оскільки вони потребуватимуть іншого, більш ретельного і складного, підходу та можливості щодо традиційного утеплення яких, згідно з чинним законодавством, на жаль, можуть бути обмежені.

Ознайомитися з Програмою комплексної термомодернізації об’єктів бюджетної сфери на 2024 – 2034 роки можна за посиланням.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!