Шеремет Людмила Олександрівна

Шеремет Людмила Олександрівна

Майдан у Києві був у розпалі. Його відлуння докотилося до всіх куточків України. Хмельницька громада не стояла осторонь, активно підтримувала протести.

Людмила Олександрівна Шеремет народилася 21 листопада 1942 року в Макіївці на Донеччині. У 1959-1962 роках працювала у Краснодонській районній лікарні санітаркою, вступила в медичний інститут. Студенткою гостювала в однокурсниці у Кам’янці-Подільському, де познайомилася зі студентом В’ячеславом. Одружились, 1969 року оселились у Хмельницькому.

19 лютого 2014 року мітингувальники прийшли під стіни будівлі Служби безпеки України у Хмельницькій області. Їх цікавило, що спалювали вночі у дворі управління. Натомість із середини приміщення пролунала автоматна черга. 71-літня Людмила Олександрівна, будучи попереду, стала на коліна у молитві. Куля з автомата зрикошетила від бруківки й важко поранила жінку в голову. Протягом трьох днів лікарі Хмельницької міської лікарні боролися за її життя. Однак 22 лютого 2014 року Людмила Шеремет відійшла у вічність...

Людмила Олександрівна була небайдужою до того, що відбувалося навколо і в її країні. І коли восени 2013 року, якраз у день її народин, почався громадський спротив облудній політиці тодішнього керівництва держави, Людмила Олександрівна щодня ходила на хмельницький Майдан. З кожної пенсії віддавала гроші на підтримку мітингувальників, носила продукти. «Мама дуже переживала за людей, які під кулями стояли на київському Майдані, – розповіла її донька Ірина В’ячеславівна. – Ночами не спала, сиділа перед телевізором, молилася. Пам’ятаю, як вона плакала, коли розповідала про студентів, котрі переховувались у Михайлівському соборі. Казала: «Якби була трохи молодшою, сама зі зброєю в руках стала б проти «Беркута»».

У ніч із 18 на 19 лютого Людмила Шеремет дивилася по телевізору трансляцію подій у Києві. Вдень чоловік В’ячеслав, колишній головний інженер філіалу інституту «Проектреконструкція», пішов на свою роботу. Був за сотню метрів від місця, де смертельно поранили дружину... Вона залишила в цьому світі чоловіка, доньку, котра стала лікарем, онука.

21 листопада 2014 року, коли вперше відзначали День Гідності та Свободи, Президент України підписав Указ №890/2014 «Про присвоєння звання «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота Зірка» 99-ом героям Небесної Сотні. У списку нагороджених і хмельничанка Людмила Олександрівна Шеремет. 11 лютого 2015 року Президент України підписав Указ №69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті героїв Небесної Сотні». За тиждень у Хмельницькому на фасаді будинку по вулиці Хотовицького, 11/2, де вона мешкала, було встановлено меморіальну дошку. Жінці, яка не корилася, вірила і любила Україну. 4 липня 2015 року у Михайлівському Золотоверхому соборі Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет вручив церковні медалі «За жертовність і любов до України» родичам 106-ох загиблих під час Революції Гідності, які приїхали цього дня до Києва з усієї України. Нею нагороджено і Людмилу Шеремет.

Рішенням 52-ї сесії Хмельницької міської ради 26 серпня 2015 року за громадську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції Гідності, Людмилі Олександрівні Шеремет присвоєно звання «Почесний громадянин міста Хмельницького».

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!