Суліма Анатолій Володимирович

Суліма Анатолій Володимирович

Захищати Батьківщину – це не стільки професія, скільки сутність справжнього чоловіка. Колишній водій хмельницької «маршрутки» Анатолій Суліма, не вагаючись, з перших днів російської агресії пішов захищати рідну землю.

Анатолій Суліма народився 2 червня 1976 року в м. Хмельницькому. Навчався у ЗОШ №11. Служив строкову службу. Йому подобалося бути бійцем. Попри роботу, захоплювався і військово-історичною реконструкцією. Мав образ червоноармійця Другої світової війни.

38-річний Анатолій Суліма був добровольцем автосанітарної роти міста Сватове. Він допомагав рятувати поранених військових в АТО, але 9 лютого 2015 року чоловік загинув під Дебальцевим. Анатолій Володимирович з екіпажем санітарної машини виїхали за важкопораненими військовослужбовцями позиції «Хрест» на Артемівськ, нині – Бахмут. Біля села Логвинове санітарна машина потрапила у засідку. Чи то від вибуху міни, чи від розстрілу гранатометом загинули всі, крім пораненого, якого відкинула вибухова хвиля.

Його мобілізували 29 липня 2014 року. Служив старшим солдатом у першому відділенні 1-го автомобільного взводу 7-ї окремої автомобільної санітарної роти, яка підпорядковувалася Вінницькому шпиталеві, дислокуючись у Сватовому.

Витягував хлопців з-під куль, врятував більше тисячі людських життів. Був активним учасником Революції Гідності. Коли навесні 2014 року в Хмельницькому зорганізувалася колона «Автомайдану», він був одним із перших її учасників. А як тільки почалась анексія Криму, Анатолій прийшов у військкомат. «Анатолій вирізнявся відчуттям гострої справедливості, жаги до перемоги, до життя. Казав: «Я не можу, якщо не я, тоді хто? Пішов для того, щоб Україна змінилася, я не можу спокійно дивитися, коли ворог ступає на мою землю, хочу, щоб мої діти жили на своїй землі», – розповідає волонтерка Леся Стебло.

Дружина Валентина з любов’ю говорить, що Анатолій був чудовою людиною, веселим, дружелюбним, мав багато друзів, дуже спішив жити, займався декількома справами одночасно… Але війна – це завжди неминучі втрати, й Україна втратила воїна, захисника, відважного чоловіка, який залишив родину… Пішов у вічність…

Указом Президента України №270/2015 від 15 травня 2015 року «за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» нагороджений орденом «За мужність» III ступеня. 24 липня 2016 року нагороджений неурядовою відзнакою «Народний Герой України». Згідно з рішенням п’ятої сесії Хмельницької міської ради №1 від 16 березня 2016 року Анатолія Суліму нагороджено Почесною відзнакою міської громади «Мужність і відвага».

Рішенням дев’ятої сесії Хмельницької міської ради від 26 жовтня 2016 року за проявлену мужність, героїзм, незламність духу у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України Анатолію Сулімі присвоєно звання «Почесний громадянин міста Хмельницького».

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!