Мазур Артем Анатолійович

Мазур Артем Анатолійович

Перші герої Небесної Сотні не встигли усвідомити, що за справедливість, за гідність, за свободу, за Україну потрібно буде ризикувати життям. Боротися, стояти пліч-о-пліч, вимагати і закликати владу до чесності й людяності – це розуміли.

Народився Артем Мазур 6 серпня 1987 року в Хмельницькому. У перші місяці його життя трагічно загинув Артемів батько. У новій родині він був найстаршим з-поміж шістьох братів і двох сестер. Артемову щирість, відкрите серце, неконфліктність, уміння дружити, допомагати іншим пам’ятають його друзі, побратими з Майдану, колишні вчителі-наставники.

Перші герої Небесної Сотні, серед яких випало бути й 26-літньому хмельничанинові Артемові Мазуру, таки були готові й ризикували життям. «Герої не вмирають!» – виголошували вслід загиблим тисячоголосі майдани.

Побратим Артема Олег із Волині згадує, що за півтора місяця дружби вони часто говорили про життя і смерть. Жодного разу Артем не сумнівався у своєму виборі і був готовий на все заради змін на краще в Україні. 18 лютого 2014 року Артем повів свій загін до Верховної Ради на мирну акцію. Під час сутичок у Маріїнському парку хлопці стояли в перших лавах.

– Ми стояли під прапорами України, – розповів Артемів побратим Анатолій Мамчур, – а «тітушки» кинулися на нас, беззбройних, з гранатами, камінням, бітами, металевими трубами…

Артем Мазур, чотовий 15-ї сотні Самооборони Майдану, зазнав жахливої травми голови. Біля Верховної Ради України людей зустріли організовані бойовики з металевими прутами, бітами. Пораненого осколком гранати Артема ще й люто побили. Без свідомості він перебував у лікарні швидкої допомоги до 3 березня 2014 року, поки не зупинилося його серце.

Закінчивши Хмельницький технологічний багатопрофільний ліцей, Артем здобув професію столяра. Йому легко давалася ця професія, бо в родині з діда-прадіда чоловіки столярували. Артем із братами хотіли серйозно зайнятися бджільництвом, виготовляти на продаж вулики, планували зробити цю справу родинною.

Відслуживши строкову службу в армії, працював у Хмельницькому, мріяв про цікаву роботу та міцну власну родину, жити в успішній країні…

«Артем уважно стежив за подіями в Україні. Після побиття студентів на Майдані у Києві 30 листопада 2014 року він вирушив туди, аби підтримати протестувальників, – згадує Артемова мама, Світлана Вікторівна.

Навідавшись із Майдану додому, розповідав про побачене і пережите. Я, як мати, вмовляла його повернутися, перебути цю революцію вдома, бо ж там, на барикадах, небезпечно. Питала: «Ну що можеш змінити в цій країні ти один?». А він відповідав: «Один я справді не зможу. Але нас багато, і ми зможемо!».

У протестних акціях Євромайдану Артем Мазур брав участь майже три місяці. Був чотовим 9-ї чоти 15-ї сотні Самооборони Майдану. 15-а сотня мала назву «Вільні люди». Вона проводила акції бойкоту Партії реґіонів, а також брала участь в інших заходах протесту проти тодішньої влади.

Родичі готувалися перевезти Артема Мазура з клінічної лікарні швидкої допомоги на лікування в Чехію або Польщу, проте 3 березня 2014 року, опівдні, він відійшов у вічність…

4 березня 2014 року з ним прощався майдан Незалежності в Києві, а 5 березня – майдан Незалежності у Хмельницькому. Тоді ж, 5 березня 2014 року, на черговій сесії Хмельницька міська рада прийняла рішення про присвоєння імені Артема Мазура Хмельницькому технологічному багатопрофільному ліцею: 2003 року він був випускником цього навчального закладу.

За місяць по тому активісти інтернет-спільноти «EuroMajdan» зняли про Артема Мазура фільм на основі документальних кадрів, спогадів батьків, братів та сестер героя. 21 листопада 2014 року Президент України своїм Указом присвоїв бійцям Небесної Сотні, у тому числі й Артемові Мазуру, звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» – «За громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння українському народові, виявлене під час Революції Гідності».

Рішенням 52-ї сесії Хмельницької міської ради 26 серпня 2015 року за громадську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння українському народові, виявлені під час Революції Гідності, Артемові Мазуру присвоєно звання «Почесний громадянин міста Хмельницького».

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!