Новини

Нагадуємо, що спалювати листя, гілля, сухостій, сміття, побутові та інші відходи забороняється!

Із приходом осені мешканці громади наводять лад на свої приватних ділянках. Управління екології та контролю за благоустроєм Хмельницької міської ради нагадує, що забороняється спалювати листя, гілля, сухостій, сміття, побутові та інші відходи. За порушення вимог цих Правил ст.152 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність, яка тягне за собою накладення штрафу на громадян від 340 грн до 1360 грн і на посадових осіб та громадян – суб’єктів підприємницької діяльності від 850 грн до 1700 грн відповідно.

Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною рослинністю, або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 3060 грн до 6120 грн і на посадових осіб від 15300 грн до 21420 грн.

Ті самі дії, вчинені в межах природно-заповідного фонду на громадян від 6120 грн до 12240 грн і на посадових осіб від 21420 грн до 30600 грн.

Пам’ятайте, спалюючи суху траву та рослинні залишки, ви:

- Отруюєте повітря. Дим від спалювання трави подразнює очі, має неприємний запах, може викликати алергії. Спалюючи траву у місті, ви спалюєте солі важких металів, що осіли на рослинах – такий дим отруйний.

- Шкодите власному здоров’ю та здоров’ю своїх рідних. Разом з димом у повітря, а потім і в легені людини потрапляють важкі метали: діоксини, бензопірени та різноманітні карцерогенні сполуки.

- Заподіюєте шкоду грунту та землі. Висока температура знищує мікрофлору ґрунту, що збіднює його склад і порушує його структуру.

- Знищуєте птахів та тварин. Вогнем знищуються гнізда птахів, таких як: польовий і лісовий жайворонки, чайка, очеретяна і звичайна вівсянки, крижень, очеретянка тощо. Також знищуються тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту: зайці, їжаки, плазуни, земноводні.

- Пошкоджуєте рослини. Знищуються молоді пагони рослин, насіння, корені майбутньої рослинності, так що земля на кілька років зменшує підріст свіжої зелені.

Якщо ви стали свідками спалювання сухої рослинності, повідомте Управління з питань екології та контролю за благоустроєм Хмельницької міської ради за телефоном 65-71-76 або на лінію 102 та сфотографуйте порушення.

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!