Новини

В Хмельницькому презентувала новий екскурсійний маршрут «Проскурів в роки Української революції 1917-1921 років»

Днями музей історії міста Хмельницького зібрав у своїх стінах шанувальників військової історії, пов'язаної безпосередньо з Проскуровом та теренами нинішньої Хмельниччини. Привід зустрічі - проведення науково-краєзнавчого круглого столу "Чорні запорожці в Проскурові в період Української революції 1917-1921 рр". Учасники засідання обговорили низку питань з історії формування та військових дій українських збройних формувань періоду Української революції 1917-1921 років. Гостям заходу також презентували останню наукову розробку музейників - новий екскурсійний маршрут «Проскурів в роки Української революції 1917-1921 років». Волонтери музею, активісти товариства збереження історії України МГО «Січ» влаштували військово-історичний флешмоб просто неба з метою привернення уваги пересічних хмельничан до вивчення подій часів буремної доби УНР у Проскурові.

Щонайменше 18 разів змінювалася влада в повітовому центрі Проскурові після лютневих подій 1917 року. Піднесення українського національно-визвольного руху охопило й прикордонну Проскурівщину. Місто й повіт опиняються у вирі революційних змін, які охоплюють усі сфери суспільного життя. Різні національні та соціальні групи населення по-різному сприйняли факт початку будівництва самостійної Української Народної Республіки, за утвердження якої тисячі і мільйони українців і тих, хто солідаризувався з українським визвольним рухом, поклали життя.

Ми і досі не так багато знаємо про подвиг героїв, які змагалися за Українську державність на теренах нашого краю. Таких, як, приміром, одна з найславетніших військових формацій Армії Української Народної Республіки – Запорізький Корпус Дієвої Армії УНР та його найзавзятіший військовий підрозділ – полк Чорних запорожців. Вшанувати імена звитяжців Українських Визвольних змагань запросив шанувальників військової історії музей історії міста Хмельницького на засіданні круглого столу «Чорні запорожці в Проскурові в період Української революції 1917-1921 років. Петро Дяченко та інші славні лицарі Запорозької групи».

Учасники круглого столу обговорили низку питань з історії формування та військових дій українських збройних формувань періоду Української революції 1917-1921 років.

Директорка музею Галина Барабаш розповіла, зокрема, про одну з найсильніших збройних формацій Армії УНР – Запорізький корпус та уславлений полк Чорних запорожців на чолі з Петром Дяченком, що воював у його складі.

Імена командирів та бійців Запорозької групи, які мужньо боронили Українську державність у боях із більшовицькими та денікінськими загарбниками, увійшли до історії нашого обласного центру та краю.

Згадали й основні віхи життєвого шляху організатора Запорізького корпусу, будівничого Українських збройних сил полковника армії УНР Петра Болбочана.

В рамках засідання наукова співробітниця музею Оксана Собко презентувала новий екскурсійний маршрут «Проскурів в роки Української революції 1917-1921 років».

А на вулиці Проскурівській волонтери музею, активісти товариства збереження історії України МГО «Січ» влаштували флешмоб – історично-військову реконструкцію: у військових одностроях вояків і козаків Армії УНР роздавали запрошення на нову атмосферну екскурсію та закликали хмельничан вивчати історію рідного міста.

Замовити екскурсію пам`ятними місцями Української революції у Проскурові можна в музеї історії міста Хмельницького за адресою: Проскурівська, 30, тел.: 65-23-94.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!