Рішення міської ради

Про надання орендних знижок або звільнень від сплати орендної плати за договорами оренди майна комунальної власності Хмельницької міської територіальної громади у зв’язку із запровадженням воєнного стану

 

 

 

ХМЕЛЬНИЦЬКА МІСЬКА РАДА


Рішення позачергової шістнадцятої сесії

№13 від 28.04.2022 р.

 

Про надання орендних знижок або звільнень від сплати орендної плати за договорами оренди майна комунальної власності Хмельницької міської територіальної громади у зв’язку із запровадженням воєнного стану

 

Розглянувши пропозицію виконавчого комітету Хмельницької міської ради, з метою підтримки орендарів нерухомого майна комунальної власності Хмельницької міської територіальної громади у період дії воєнного стану відповідно до статті 64 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану», Указу Президента України від 24.02.2022 №64 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», керуючись законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про оренду державного та комунального майна», пунктом 1291 Порядку передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.06.2020 №483, рішенням четвертої сесії Хмельницької міської ради від 17.02.2021 №30 «Про особливості передачі в оренду майна Хмельницької міської територіальної громади», міська рада

ВИРІШИЛА:

1. На період з 01.03.2022 і по 31.05.2022 включно, за договорами оренди нерухомого або іншого окремого індивідуального визначеного майна, чинними станом на 24.02.2022:

1.1. звільнити від орендної плати орендарів, які мобілізовані до Збройних Сил України, за умови фактичного припинення використання орендованого майна та орендарів, які використовують орендовані приміщення  під волонтерські пункти, що підтверджується актами балансоутримувача майна;

1.2. надати орендні знижки за договорами оренди майна, яке використовується за певним цільовим призначенням згідно з додатком.

2. Установити, що підставою для застосування таких звільнень або знижок є наказ балансоутримувача, прийнятий на підставі звернення орендаря, на якого вони поширюються та акта балансоутримувача. Зміни до договору оренди про початок або припинення застосування знижки або звільнення у такому випадку не вносяться.

3. Вважати продовженими договори оренди комунального майна, строк дії яких завершується у період воєнного стану, на період воєнного стану та чотири місяці з дати припинення воєнного стану. Для продовження договору оренди на строк, передбачений цим пунктом, заява орендаря та окреме рішення уповноваженого органу чи орендодавця не вимагається.

У разі, якщо граничний строк для подання заяви на продовження договору оренди припадає на період воєнного стану, цей строк продовжується на строк дії воєнного стану та 90 календарних днів наступних за днем припинення або скасування воєнного стану.

4. Дозволити орендарям передавати частину орендованого майна в суборенду, при цьому термін дії договору суборенди не може перевищувати строку, протягом якого діє воєнний стан та 120 календарних днів наступних за днем припинення або скасування воєнного стану. Такий договір суборенди не вимагає погодження з орендодавцем.

5. Орендна знижка діє при умові відсутності у орендаря заборгованості з витрат на утримання орендованого майна (комунальних послуг, послуг з управління об’єктом нерухомості, витрат на утримання прибудинкової території та місць загального користування, вартості ремонту та технічного обслуговування інженерного обладнання і внутрішньобудинкових мереж, ремонту будівлі тощо).

6. Встановити для орендарів, які беруть участь в аукціоні з оренди комунального майна з метою переміщення виробничих підприємств та комунальних некомерційних підприємств галузі охорони здоров’я, розміщених на території, на якій велись (ведуться) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, пільгову орендну ставку в розмірі 1 грн. за 1 кв.м протягом перших шести місяців оренди.

7. Відповідальність за виконання рішення покласти на заступника міського голови – директора департаменту інфраструктури міста В.Новачка та отримувачів коштів від оренди (балансоутримувачів майна).

8. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань роботи житлово-комунального господарства, приватизації та використання майна територіальної громади.

 

Міський голова О.СИМЧИШИН

 

Додаток

до рішення сесії міської ради

від 28.04.2022 року №13

п/п

Групи за цільовим призначенням

% знижки

орендної плати

примітка

1

Організація спортивних, танцювальних, музичних занять з дітьми (в т.ч. навчальні курси для дітей, клуби розвитку дітей), тощо

100

 

2

Розміщення громадських організацій, благодійних фондів

100

 

3

Торгівля продовольчими та непродовольчими товарами в закладах освіти

100

 

4

Редакції ЗМІ

75

 

5

Туристичне агенство

75

 

6

Розміщення підприємств, цехів, виробничих майстерень, майстерень по ремонту, ательє (в т.ч. фотоательє); автосервіс; послуги з ремонту

50

 

7

Хімчистки

50

 

 

Оздоровчі та спортивно-розважальні комплекси (в т.ч. фітнес-клуби, тренажерні зали, проведення оздоровчих занять)

50

 

8

Автошколи

50

 

9

Перукарні, косметологічні салони, масажні кабінети*, послуги з манікюру, педикюру

30

* Крім тих, які розміщені в закладах охорони здоров’я

10

Офіси

30

 

11

Ресторани, бари, кафе та інші заклади громадського харчування

30

 

12

Торгівля непродовольчими товарами

30

Крім тих, які розміщені в закладах охорони здоров’я

13

Аптеки

20

 

 

Секретар міської ради В.ДІДЕНКО

Заступник директора департаменту інфраструктури міста – начальник управління житлової політики і майна Н.ВІТКОВСЬКА

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!