Рішення міської ради

Про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Хмельницького»

 

 

ХМЕЛЬНИЦЬКА МІСЬКА РАДА


Рішення позачергової сорок п’ятої сесії

№1 від 25.09.2020 р.

 

Про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Хмельницького»

 

З метою відзначення жителів міста Хмельницького, розглянувши пропозицію міського голови О.Симчишина та пропозицію виконавчого комітету міської ради щодо присвоєння архітектору Чекірді Гнату Петровичу за особистий вагомий внесок у розвиток архітектури міста, старшині Хмельницького полку спеціального призначення Матвійцю Роману Михайловичу, який проявив виняткову мужність, героїзм, незламність духу у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України та загинув у зоні проведення Операції Об’єднаних Сил на Сході України звання «Почесний громадянин міста Хмельницького», міська рада відзначає, що Чекірда Гнат Петрович, Матвієць Роман Михайлович мають видатні заслуги перед українським народом та територіальною громадою міста Хмельницького.

Чекірда Гнат Петрович народився 27 січня 1920 в селі Грузевиця на Хмельниччині у багатодітній селянській родині. Навчався у Грузевицькій початковій школі, а потім в Чорноострівській середній школі.

Після закінчення Чорно-Островської середньої школи в 1936 році, поїхав в Ворошиловградську область м.Боково-Антрацит, де працював креслярем в будівельній організації. В серпні 1936 за направленням Спілки архітекторів УССР вступив на архітектурний факультет Харківського інженерно-будівельного інституту. Паралельно з навчанням працював техніком-архітектором в Харківському проєктному інституті «Містопроєкт», а пізніше виконуючим обов’язки інженера-архітектора в Харківському інституті «Дніпросталь». В 1941 році, по завершенні навчання був мобілізований в армію і направлений в штаб військово-повітряних військ Київського особливого військового округу, в відділ аеродромної служби. Із спецзавданням знаходився в м.Луцьк, де 23 червня 1941 року, після важкої контузії потрапив до німецького полону. Почався довгий період військових концентраційних таборів Маутхаузен, Дахау, Бухенвальд, каральний табір №21 в Браушвейге, Равенсбрюк. За неодноразові втечі карався гестапо. 1 травня 1945 року звільнений із полону радянськими військами.

Після лікування в військових госпіталях повернувся в Україну, та оселився в місті Проскурові. 3 листопада 1945 року працював на посаді вченого секретаря-архітектора облвідділу архітектури Кам'янець-Подільського облвиконкому. Далі праця завідуючим будівельною групою проєктного інституту «Облкомунпроєкт» та автором-архітектором в проєктному інституті «Облсільгосппроєкт». З 1949 року працював в проєктному інституті «Облпроєкт», який був реорганізований в Хмельницьку філію проєктного інституту «Дніпроцивільпромбуд». З 1965 року до виходу на пенсію в 1981 році працював головним архітектором проєктів в Хмельницькому обласному відділі проєктного інституту «Укржитлоремпроєкт».

Чекірда Гнат Петрович 36 років працював і творив, проживаючи в місті Хмельницькому. Початок творчого шляху припадає на середину 40-х років. Місто не мало відповідної інфраструктури і доводилося будувати багато нових і реконструювати існуючі будівлі. Авторству архітектора належать міське пожежне депо (тепер кінотеатр «Планета»), Палац піонерів (тепер Хмельницький академічний обласний театр ляльок), Палац культури Облпромради (тепер Хмельницька обласна філармонія), низка перших 3-4 поверхових житлових будинків у центральній частині міста, центральний парк (тепер пам'ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення «Парк культури і відпочинку імені Михайла Чекмана»). Активну участь брав у будівництві та оформленні інтер'єрів Будинку Рад (автор Д.С. Чорновіл, будинок Хмельницької обласної ради).

Гнат Петрович Чекірда бачив своє призначення в архітектурній творчості, йому було цікаво створювати реальні об'єкти та розвивати місто Хмельницький. Колеги безумовно поважали його, їх вражала фантастична працьовитість зодчого, любов до архітектури та України. Гнат Петрович Чекірда щиро віддавав всього себе служінню архітектурі, яка стала основою його життя.

Матвієць Роман Михайлович народився 13 червня 1989 в селі Хорошів Білогірського району Хмельницької області. 3 1995 по 2006 рік навчався у Хорошівській загальноосвітній школі. У 2008 закінчив Рівненський торгово-промисловий ліцей. Згодом вступив на заочну форму навчання у Нововолинський електромеханічний технікум.

У квітні 2008 його призвали до армії. Там підписав контракт. Військову службу проходив у 8-му окремому полку спеціального призначення, що дислокується у Хмельницькому.

Романа поважали товариші, а командири цінували. Відгукувалися про нього тільки позитивно. А в житті завжди залишався дуже скромним, порядним та чуйним: не залишав у біді, намагався всім допомогти.

Воїн-захисник, який відстоював та захищав інтереси України.

У 2013 Роман Матвієць вступив на заочну форму навчання у Хмельницький національний університет за спеціальністю «Електротехніка».

У 2014, коли агресор розпочав наступ на нашу країну, Роман разом зі своїми друзями-однодумцями захищав Україну в зоні АТО. «Матвій» (такий позивний мав Роман) став заступником командира групи спеціального призначення. Його побратими зазначають, що чоловік володів неабиякою інтуїцією, а в особливих, складних ситуаціях проявляв розсудливість, стриманість, завжди був впевнений у собі.

За оборону Краматорського аеродрому Романа нагородили почесним нагрудним знаком «За взірцевість у військовій службі» ІІІ ступеня. Воїн був поранений під Дебальцево.

23 липня 2016 біля села Новозванівка Попаснянського району під час виконання бойового завдання, а саме бойового зіткнення з ворожими угрупуваннями російських окупантів, українським військам вдалося відбити наступ ворожих автоматників. Бій тривав понад 5 годин. Проте кулеметник вдало розташувався, і його ніяк не могли нейтралізувати.

Роман, розуміючи, що поряд всі бойові товариші уже поранені, пішов просто на кулеметника, стріляючи з автомата. У такий спосіб він героїчно закрив собою побратимів, давши їм можливість перебратись у безпечне місце, був смертельно поранений.

Указом Президента України №885/2019 від 5 грудня 2019 за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, Матвійцю Роману Михайловичу присвоєно звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка».

11 грудня 2017 року старшина Матвієць Роман Михайлович нагороджений «Відзнакою командира 8-го полку спеціального призначення» (посмертно).

Указом Президента України №98/2018 від 6 квітня 2018 року за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов’язку нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

Медаль «За військову службу Україні» отримав ще 6 січня 2016 – за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

Керуючись Положенням про звання «Почесний громадянин міста Хмельницького», затвердженим рішенням міської ради від 28.04.2010 року № 31 (із змінами), Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Присвоїти звання «Почесний громадянин міста Хмельницького» Чекірді Гнату Петровичу.

2. Присвоїти звання «Почесний громадянин міста Хмельницького» Матвійцю Роману Михайловичу.

3. Надати грошову винагороду у розмірі, передбаченому Положенням про звання «Почесний громадянин міста Хмельницького», згідно з додатком.

4. Видатки здійснити за рахунок коштів п.3.2.15 цільового фонду Хмельницької міської ради.

5. Відповідальність за виконання рішення покласти на Департамент освіти та науки Хмельницької міської ради.

6. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань охорони здоров'я, соціальної політики, гуманітарних питань та розвитку громадянського суспільства, свободи слова та інформації.

 

Міський голова О.СИМЧИШИН

 

Додаток

до рішення сесії міської ради

від 25.09.2020р. №1

 

СПИСОК

осіб, яким виплачується грошова винагорода у розмірі 20 мінімальних заробітних плат, збільшена на суму сплати податку з доходів фізичних осіб:

1. Чекірда Роман Гнатович, …

2. Матвієць Валентина Олександрівна, …

 

Секретар міської ради М.КРИВАК

Завідувач відділу бухгалтерського обліку, планування та звітності – головний бухгалтер Л.СТАРОДУБ

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!