Новини

«Стандарт НАССР — важливий інструмент для контролю безпеки харчування в закладах освіти»

Семінар на таку тему днями провів Департамент освіти та науки Хмельницької міської ради. Базою проведення став ДНЗ «Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг».

Захід такого рівня в нашій громаді відбувся вперше. Адже до участі в семінарі залучили всіх шеф-кухарів закладів дошкільної освіти, а проводили заняття найкращі, авторитетні фахівці Центру.

Ще на етапі реєстрації та знайомства шеф-кухарі мали змогу переглянути виставку спецодягу, новітнього кухонного обладнання, а також спеціальної літератури.

Відкрила семінар Ольга Гура, спеціалістка з харчування Департаменту освіти та науки. Вона акцентувала увагу присутніх на питанні організації якісного та безпечного харчування вихованців у дитячих садках.

Кваліфікованою, високопрофесійною була інформація надана Світланою Горпинич, викладачкою-методистом, спеціалісткою вищої категорії Центру професійно-технічної освіти сфери послуг. Ця частина занять проведена у формі плідного діалогу, обміну повідомленнями, практичного відпрацювання теми щодо принципів і кроків НАССР… Детально висвітлено питання санітарно-гігієнічних вимог до персоналу та приміщень харчоблоків закладів дошкільної освіти, кольорового кодування та маркування тощо…

Друга частина семінару — практичні заняття: приготування та представлення готових страв, виробів з тіста та напоїв дитячого дошкільного харчування; майстер-клас з формування різновидів випічки. Тут повною мірою проявила свій талант, уміння й навички ще одна майстриня — Зелінська Майя…

Семінар став для шеф-кухарів вагомою подією, збагативши їх теорією та практикою безпечного дитячого харчування.

Підбито підсумки. Всі учасники отримали сертифікати…

 

ДОВІДКОВО:

HACCP (англ. Hazard Analysis and Critical Control Point) — система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок. Якщо розшифрувати абревіатуру, буквально з англійської – це «небезпека», «аналіз», «критика», «контроль» і «точки». НАССР – те, що допомагає нам ідентифікувати, оцінювати й контролювати небезпечні чинники на кухні.

Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за всіма етапами приготування страв і харчових продуктів, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.

Контроль за безпечністю харчування в закладах освіти громади наразі здійснюється за принципами HACCP.

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!